Κλειστά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
Παράταση του lockdown για ακόμη μία εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας.
Όπως ανακοίνωσε αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς, από τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου και για μία εβδομάδα έως τις 06:00 στις 18 Ιανουαρίου παραμένουν τα μέτρα απαγόρευσης για το λιανεμπόριο, τη λειτουργία των εκκλησιών, ενώ συνεχίζει και η υποχρέωση για τηλεργασία σε ποσοστό 50% των εργαζομένων. Έτσι, δεν θα επιτρέπεται το click away, δεν θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και κλειστές θα είναι οι εκκλησίες και όλοι οι χώροι λατρείας, όπως ισχύει σήμερα.
«Παραμένει σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής συμπεριλαμβανομένης περιποίησης νυχιών» δήλωσε.
Εξήγησε ότι υπάρχουν περιοχές και περίοδοι με πιο αυστηρά μέτρα και περίοδοι, όπως αυτή των εορτών, που επιτρέπουν άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων.
Οι ανακοινώσεις για τα μέτρα θα γίνονται κάθε εβδομάδα, ενώ αν υπάρξει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου σε περιοχές θα ανακοινώνονται και εντός της εβδομάδας αυστηρότερα μέτρα.
Σε ό,τι αφορά τους χώρους λατρείας, σημειώνεται ότι θα παραμείνουν κλειστοί για τους πιστούς, ενώ στις κηδείες επιτρέπεται η συμμετοχή μόνο συγγενών πρώτου βαθμού και έως εννέα άτομα. Ειδικά μέτρα ισχύουν και στα δικαστήρια.
Επίσης, στις 17 Ιανουαρίου αρχίζουν με ειδικά μέτρα η Super League 2 και η Volley League, χωρίς παρουσία κοινού.
Για τις αφίξεις από το εξωτερικό, όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα υπόκεινται σε υποχρεωτικό περιορισμό για επτά ημέρες. Επιπλέον απαιτείται και αρνητικό τεστ rapid test. Ειδικά για τους επιβάτες από το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκεινται και σε rapid test στην Ελλάδα, πριν τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα, ενώ θα κάνουν τεστ και κατά την αναχώρησή τους. Μετά το πέρας της καραντίνας θα πρέπει να κάνουν νέο PCR.
Η απόφαση για το lockdown έρχεται εν μέσω των ανησυχιών των λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και αφού βασικό κριτήριο για όποια απόφαση είναι τα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά – πόσω μάλλον έπειτα από την περίοδο των γιορτών.
Η απόφαση για το lockdown έρχεται εν μέσω των ανησυχιών των λοιμωξιολόγων για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και αφού βασικό κριτήριο για όποια απόφαση είναι τα δεδομένα που προκύπτουν κάθε φορά – πόσω μάλλον έπειτα από την περίοδο των γιορτών.
Τόσο η περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, όσο και οι εικόνες συνωστισμού ανήμερα των Θεοφανείων, προβλημάτιζε άλλωστε πάγια τους ειδικούς.
Τι θα γίνει με το άνοιγμα σχολείων
Σε ό,τι αφορά την επιστροφή στα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα ανοίξουν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων.
Υπενθυμίζεται ότι το αυστηρότερο lockdown (που επανέφερε το «λουκέτο» σε όλες τις δραστηριότητες και υπηρεσίες που είχαν ανοίξει για την περίοδο των γιορτών) ετέθη σε εφαρμογή την προηγούμενη Κυριακή, με σκοπό το άνοιγμα των σχολείων όλων των βαθμίδων στις 11 Ιανουαρίου, αλλά και την επαναλειτουργία των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, εφόσον αυτό ήταν εφικτό με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Εν τω μεταξύ, και καθώς τα τοπικά ακόμη σκληρότερα lockdown συνεχίζονται, κατόπιν έκτακτης σύσκεψης στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας αποφασίστηκε σήμερα η επιβολή σκληρού lockdown στην κοινότητα Ανθήλης, του δήμου Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά.
Παράλληλα, παράταση πήραν και τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στην κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμύνταιου Φλώρινας.
«Μέχρι τον Ιούνιο το lockdown»
Όσο για το πότε μπορούμε να ελπίζουμε σε άρση του lockdown, μιλώντας στο Sputnik, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, επεσήμανε ότι είναι ένα θέμα που θέλει καθημερινή αξιολόγηση των παραμέτρων σχετικά με την πανδημία.
«Δεν μπορούμε να πούμε πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα αν δεν αξιολογούνται καθημερινά οι παράμετροι που έχουμε. Κανείς δεν μπορεί να πει μέχρι πότε θα ισχύσει» επεσήμανε, τονίζοντας ότι «η άρση του lockdown μπορεί να γίνει όταν εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού, δηλαδή περίπου τον Ιούνιο, για να υπάρχει μια σχετική ανοσία και μετά σιγά σιγά τα μέτρα να μειωθούν».
Παπαευαγγέλου: «Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών»
Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα ενημέρωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κάνοντας λόγο για αξιοσημείωση αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική.
Σημειώνεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα, 721 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 252 εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο.
Η κα Παπαευαγγέλου εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική, κυρίως στη Δυτική και την Ανατολική, αλλά και στον κεντρικό τομέα Αθηνών.
Όπως τόνισε, «αναμένουμε ακόμα τα κρούσματα των γιορτών», ενώ όπως είπε, ανησυχητικό είναι το γεγονός της μείωσης της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων κατά δύο έτη, καθώς και η αύξηση των επιπτώσεων της λοίμωξης στην ηλικιακή ομάδα 25 ως 35 ετών.
«Πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη κατά τη διάρκεια των γιορτών, για να μην επιστρέψουμε στην εικόνα του Νοεμβρίου» δήλωσε, σχολιάζοντας ότι η πληρότητα στις ΜΕΘ παραμένει σχετικά υψηλή, στο 60% στην επικράτεια και στο 70% στη Θεσσαλονίκη.
Μαγιορκίνης: Κρίσιμο το επόμενο διάστημα
Την κρισιμότητα του επόμενου διαστήματος τόνισε o επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊου στη χώρα μας.
“Η πανδημία του κορονοϊού προσεγγίζει ήδη τις 90 εκατ. διαγνώσεις παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 63 εκατ. έχουν αναρρώσει. Οι διεγνωσμένες ενεργές λοιμώξεις έχουν αυξηθεί περίπου στις 23 εκατ. Ο ρυθμός διαγνώσεων αυξήθηκε σε 750.000 ανά ημέρα, ξεπερνώντας το προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την αρχή της πανδημίας. Ο αριθμός των ατόμων που καταλήγουν αυξήθηκε και προσεγγίζει πλέον τους 15.000 θανάτους την ημέρα” ανέφερε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Και συμπλήρωσε: “Στην Ευρώπη η επιδημία έχει υπερβεί τις 25 εκατ. διαγνώσεις και τους 575.000 θανάτους, ενώ ο αριθμός των διαγνώσεων έχει ενισχυθεί ξανά στο επίπεδο των 275.000 διαγνώσεων ανά ημέρα”.
“Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δείχνει σταδιακή υποχώρηση. Ενδεικτικά βλέπουμε μείωση περίπου 40% στις ΜΕΘ σε σχέση με τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ οι εισαγωγές ανά ημέρα στα νοσοκομεία έχουν μειωθεί κατά 60%. Πρέπει να τονιστεί ότι η κατάσταση στις ΜΕΘ εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.
Και συνέχισε: “Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων τις τελευταίες 10 ημέρες δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις και πιθανώς μία πολύ ήπια αυξητική τάση προς το τέλος αυτής της εβδομάδας. Η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί τον ρυθμό συρρίκνωσης με 10-15% λιγότερες ανά εβδομάδα”.
“Το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες δέκα ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί. Το επόμενο διάστημα έχει χαρακτηριστικά υψηλής κρισιμότητας” τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
Τι είπε για το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού
Στο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού που εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. “Διαγνώσεις του νέου μεταλλαγμένου στελέχους του ιού έχουν καταγραφεί σε περισσότερα από 40 κράτη. Κάτι σχετικά αναμενόμενο διότι το Λονδίνο, όπου έχει αυξηθεί η συχνότητα του συγκεκριμένου στελέχους, είναι επικοινωνιακός κόλπος. Οι ενδείξεις ότι πρόκειται για αυξημένης μεταδοτικότητας στέλεχος ενισχύονται, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρος ο ακριβής μηχανισμός της αυξημένης μεταδοτικότητας” ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής.
“Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα κοινωνικής απόστασης και ατομικής υγιεινής είναι αποτελεσματικά. Η προσήλωσή μας σε αυτά μπορεί να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της μετάλλαξης του ιού” κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.